Historie

The Holland Massed Pipes and Drums is ontstaan in 2000 voor deelname aan de Millennium Parade in het Schotse Edinburgh. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een samenwerkingsverband van diverse Nederlandse doedelzakbands en spelers.

Doel was het opzetten van Massed Pipe Band projecten voor bijzondere evenementen. De band trad sindsdien op tijdens de Internationale Taptoe Nijkerk (2001), tijdens een 11 september herdenking bij de Amerikaanse Ambassade in Den Haag (2002), een Britse Veteranendag in Nuland (2003), intocht van de Airborne Wandelmars Oosterbeek, herdenking bij deMenenpoort in Ieper (B),  Highland Games, International Contest, enz. 

Tijdens de Vierdaagse intocht in Nijmegen van 2002 liep de Holland Massed Pipes and Drums voor het eerst mee. Na dit succes volgde de aanwezigheid tijdens de Vierdaagse Intochten van 2003 en 2004 met een Massed band van z’n 70 pipers, drummers en vlagdragers. Bij de 100e Vierdaagse in 2016 nam de Holland Massed Pipes and Drums voor de 14e maal deel aan de intocht met een Massed Band van 100 pipers en drummers en een Schots/Ierse dansgroep.

Voor de organisatie van de muziekevenementen en de samenwerking met andere organisaties was het ontbreken van een officiële status regelmatig een probleem. Reden voor de vaste kern van organisatoren om de Holland Massed Pipes and Drums in een stichting onder te brengen.
Op dinsdag 8 feb 2005 is de Stichting HMPD ingeschreven bij KvK en zijn statuten gedeponeerd met als doelstelling:  
‘Het promoten van de doedelzakmuziek en Highland drumming in Nederland door het organiseren van massed pipe bands voor evenementen’.
Het toenmalige bestuur werd gevormd door vertegenwoordigers uit de Nederlandse doedelzakwereld: oprichter Kees Westerkamp, Roel de Jonge, Gradus Lam, Rob Plönes en Siep Vis.  Inmiddels hebben zich in de 15 jaar van het bestaan uiteraard enkele mutaties in het bestuur voorgedaan, de doelstelling van de stichting is evenwel onverminderd gebleven.